Amikor ellátogat egy weboldalra, az információkat tárolhat vagy gyűjthet be a böngészőjéről, amit az esetek többségében sütik segítségével végez. Az információk vonatkozhatnak Önre mint felhasználóra, a preferenciáira, az Ön által használt eszközre vagy az oldal elvárt működésének biztosítására. Az információ általában nem alkalmas az Ön közvetlen azonosítására, de képes Önnek személyre szabottabb internetélményt nyújtani. Ön dönti el, hogy engedélyezi-e meghatározott típusú sütik használatát. 

Bővebben
 

Tévhitek a szoptatásról. Támogató cikk a szoptatás idejére.- berrybaby.hu

Fodor Zsuzsa- berrybaby.hu
Tévhitek a szoptatásról. Támogató cikk a szoptatás idejére.- berrybaby.hu

A Berry Baby megálmodójaként fontosnak tartom, hogy ne csak a márka kerüljön szóba, hanem olyan rendkívüli dolgok is, amik meghatározók lesznek a szülés utáni időkben.
Ilyen a szoptatás is. Ezt a cikket hiánypótlóként szánom ezen a téren. 

A szoptatásról -nehézségekről, arról ami rád vár, tévhitekről, hasznos tanácsok


Kedves Kismamák!
Ezt a cikket főként első babás kismamáknak ajánlom, illetve olyan anyukáknak, akik eddig nem érték el a kellő sikereket szoptatás terén. Megosztani szabad, másolni csak forrásmegjelöléssel engedélyezem! Mindent leírok most nektek amit tudni érdemes, és ami nekem is nagy segítség volt.
Mindenekelőtt szeretném elmondani nektek, hogy bizony a szoptatás időszaka nem könnyű. Sok kismamát megvisel, tudatosan készülni kell rá. Lássuk az elejétől, és tárjunk fel néhány tévhitet is menet közben.

VÁRANDÓSSÁG ALATTI IDŐSZAK:
Az egyik első jel amit tapasztalsz már elég korán, hogy nem férsz bele a melltartódba, és a mellbimbó is érzékeny lehet. A mell -a hormonok hatására- elkezd felkészülni a szoptatás időszakára.
A várandósság ideje alatti tejcsorgás nem jelenti azt, hogy sok tejed lesz. Ez pusztán azt jelenti, hogy dolgoznak a hormonok. Hát igen…ez most nem jó hír volt sok kismamának, de minden rendben lesz így is! Az utolsó 1-2 hónapban a mell már egy méretet is növekedhetett. (Mondjuk B kosarasról C kosarasra)…ez sajnos még mindig nem a sok mellben lévő tejtől van. Sőt, tejtermelésről nem is beszélhetünk! A cickók még bizony nem töltik be funkciójukat, csak megnőttek. Ennek oka a várandósság alatti hízás, valamint a sokat emlegetett hormonok is zsír és víz raktározására ösztönzik a szervezetet, ami főleg csípő-popsi és mell tájékon jelennek meg. Tehát tej még nincs. Tejcsorgás van, illetve előfordulhat, de ez minimális a később termelődő tejhez képest.
Érdemes lehet ebben az időszakban is a melltartóba betétet helyezni, hogy ez ne okozhasson gondot -esztétikailag. (Itt több típust is fogsz találni: www.berrybaby.hu)
Sok kismama már a várandósság vége felé is szoptatós melltartót visel. Ennek oka, hogy megszokják az új fehérneműt, illetve mert kényelmes viselet az érzékeny mellek számára.
…telik az idő és megszületett a baba...

SZÜLÉS UTÁNI 6 HÉT:
Ideális esetben -már császármetszést követően is- mellre helyezik a babát. Minden anyukának -és családtagnak- tudnia kell, hogy a baba 6 hónapos koráig NEM TUDJA, HOGY Ő KÜLÖN SZEMÉLY AZ ANYÁTÓL. Ezt jó nagy betűkkel írtam, mert ez elmondhatatlanul fontos. Pszichésen ez a gondolat sok megértést adhat mindenkinek az első 6 hónapban. (vannak tankönyvek amik 1 évet írtak…szerintem ez túlzás…maradjunk a 6 hónapnál!) Szóval 6 hónapig neki szinte csak Anya létezik. A kórházban mellre tételnél a baba megnyugszik. Hallja a szívverésed, amit 9 hónapon át minden pillanatban hallott. A szopóreflex már a méhen belül is működött nála, így idekint is fog!
Mellre helyezéskor amit érezni fogsz: bizsergő, nem fájdalmas szívás. Előtej már megindulhat, amit a baba kortyol is. Ez szintén ösztönös, tudja hogyan kell csinálni. ARANYAT ÉR MINDEN CSEPPJE! Csupán pár korttyal jól lakik majd és elalszik. A baba szájába nem a mellbimbót kell beadni. A szájába a bimbóudvar jó részét és a mellbimbót kell beadni. (!)
A magzatmázat nem törlik és nem mossák le a babáról, mert sok vitamint tartalmaz. Rászáradás után fogják majd lemosni. Kicsit fura látvány lehet a „pókhálós” baba, de megfizethetetlen az első találkozás élménye.

ÉS A NEHEZE MOST JÖN:
Sokan azt hiszik, hogy a szoptatás, a szülés és a gyereknevelés a nőknek a „vérükben van” és „te majd úgyis ösztönösen tudod” mit kell csinálni! Ki kell hogy ábrándítsalak! Ez nem így van, és soha nem is volt így soha! A nőknek is tanulni kell ezeket. A szoptatást is. Ha elég háttér tudásod van, és tudod azt, hogy mi vár rád, úgy átvészelheted a nehezebb időszakokat is, és sikeresen szoptathatod gyermeked minimum 1 éves korig. Ez óriási védelem és előny számára. Ettől nagyobb kincset nem tudsz adni neki Anyaként az első időszakban. -na jó, ez nem teljesen igaz, de olyan szépen hangzott! 

Réges-rég az Anyák és Nagymamák tovább adták tudásukat a szoptatással kapcsolatban lányaiknak. Jelen időben sajnos Anyáink sem kaptak megfelelő tudást, bátorítást és bíztatást, ezért ők sem tudnak nekünk segíteni. (Általában.) Ennek fő okát a társadalom változásának tudom be: míg régen több generáció élt együtt egy házban, és a család közösen nevelte fel a gyermekeket, úgy az elmúlt 80- 100 évben a fiatalság külön költözött az idősebbektől és támogató tanácsadásaiktól. Ez már általában a nagyszüleinkre is igaz….így az információ átadási folyamata megszakadt. Ebben az időszakban nem voltak még ezzel kapcsolatos könyvek vagy tananyag. Tabu témának számított, amit a nők csak maguk között -sutyorogva- beszéltek meg. Ezután következett több generációnyi tehéntejen felnevelt baba. JUJJ…ebbe ne menjünk bele…ha ezt a cikket olvasod, te sikeresen akarsz szoptatni. Kanyarodjunk vissza a témához:
A kórházban 3 óránként hozzák majd a babát. Minden alkalommal fel kell kelteni. Ne hagyd aludni. Aluszékonyak még napokig, szóval egy babát felkelteni kihívás lehet. Próbáld meg felkelteni! Tegyél meg mindent!
A kórházi nővérek is segítséget nyújtanak majd. Konkrétan a pajeszát húzgálják, a tarkóját csípkedik, hogy magához térjen. Iszonyatos látvány, DE: a babának ennie kell!!! Ha nem fog előtejhez jutni (aminek rendkívül magas a cukor tartalma) akkor a 2. nap végére annyira leesik majd a vércukor szintje, hogy kómába eshet. A nővérek „durvasága” ennek tudható be. A babának ennie kell. Minden alkalommal mellre kell tenni, és kortyolnia kell.
ÉRDEMES: kézi mellszívót magaddal vinni a kórházba -akár a kis pici tölcséres pár száz forintos változatot is- mert a mellbimbót minél több szívó inger éri, annál jobban beindul majd a tejtermelés-.
Érdemes elővenni és akár óránként is párat pumpálni. 10-15 pumpálás mellenként elegendő. Tej valószínűleg nem fog még jönni belőle pár milliliternél több. Ez a stimulálás nem azért kell, hogy több decit lefejj. Ez a mell ingerlése a tejtermelés beindításához. NE AGGÓDJ ha egy gramm sem jön! BEINDUL MAJD! Légy kitartó, és óránként pumpálj párat! Soha ne pumpálj ha már fájdalmas!

FONTOS:
Eleinte a babát mind a 2 mellre rá szükséges helyezni szoptatások alkalmával.
(Megj.: Nem véletlen, hogy mellszívót ajánlok! Láttam már olyan anyukákat akik kézzel fejtek, és a gyermek 1 éves korára 1,5 centi hosszú mellbimbójuk lett….huh…. Ha már ilyen modern világban élünk, és ilyen profi eszközök állnak rendelkezésre, akkor használjuk ki…ez az én véleményem. Jómagam az esztétikára törekszem, nem szerettem volna bikinibe hajtogatni a mellbimbóm….szóval mellszívót használtam. A mellszívókról és összehasonlításukról egy következő cikkemben ejtek majd szót!)
Szóval pumpálunk szorgalmasan 10-15-ször mellenként. Közben hozzák a babát, ő is ingerli, ösztönzi az anyai szervezetet, valamint a hormonok is dolgoznak. Oxytocin injekciót is kapsz majd minden nap, ez is segít majd. Egyszer csak bekövetkezik majd a várva várt eredmény, és le tudsz fejni 10 millit….aztán 20 millit, majd 30-at. Több tej fog termelődni mint amennyit a babád meg tud majd enni. A felesleges tejet soha ne öntsd ki! Beszélj a nővérekkel! Lesz helye!
Bimbóvédő használata ajánlott lehet! Érdemes beszerezni első babás anyukáknak!
A szoptatás pozitív élmény kell hogy legyen. Ha nem így van, akkor az agyunk is közbe szól, és akarva- akaratlanul is csökkenni fog a tej mennyisége. Ha sírunk a fájdalomtól ami a szoptatás első perceiben eleinte bizony bekövetkezik általában, akkor az semmiképp nem nevezhető pozitív élménynek. A kicsi babád szája bizony óriási vákuumot tud képezni majd. Előfordul, hogy véresre szívja a mellbimbód, ami nem tud regenerálódni a következő szoptatásig. A bimbóvédő a cumisüveg tetejére emlékeztet, egy vékony kis szilikon darab, ami rátapad a bimbóudvarra. Nagy segítség lesz, vidd magaddal a kórházba is. Használd. A mellbimbó kb. 2-3 hét alatt megedződik majd, a bimbó kellő nagyságúra duzzad majd. Egyik szoptatás alkalmával nem rakod majd fel, és anélkül szoptatsz tovább. Nem okoz gondot az elhagyása a babának. Ezután már fokozottan ügyelj rá, hogy a baba szájába nem a mellbimbót kell beadni, hanem a bimbó udvar jó részét és a mellbimbót együttesen. Kicsit összecsíped az udvart és berakod a szájába. Ha csak a mellbimbót adod be, iszonyú sebekre és fájdalomra készülhetsz hamarosan.
Ajánlott 100% Lanolin tartalmú mellbimbó ápoló kenőcsöt vinni magaddal, ami bármelyik drogériában kapható. Előnye, hogy bőrbarát, nem kell lemosni szoptatás előtt. Sokat segít, érdemes megvenni.
A tej termelődéséhez a megfelelő, tápanyagdús táplálkozás mellett bőséges víz fogyasztásra és a kellő pihenésre is szükség van!
Ez a 4 dolog hozza majd meg a sikert már a kórházban is:
- pumpálgatás és a baba mellre helyezése
- bőséges folyadék fogyasztás
- tápanyagdús táplálkozás
- pihenés
(A tápanyagdús táplálkozás nem a kórházi büfés pizza, gyros és társai…!) A Nagymamák alig várták az unokát, így biztos vagyok benne, hogy otthon szívesen készítenek neked finom és tápláló ételeket amit bevisznek majd.)

HAZEÉRKEZÉS A BABÁVAL:
A fenti „négyes arany szabály” alkalmazásával kell a mindennapokat eltölteni!
FONTOS:
Eleinte a babát ugye mind a 2 mellre rá szükséges helyezni szoptatások alkalmával, a tej „felszaporodása” után azonban a váltott mellből való etetés ajánlott. Addig a másik mell pihenhet, regenerálódhat. A váltott mellből való szoptatás elérésekor a mellszívó használata elhagyható. Nem szükséges tovább használni. Be fog állni a kereslet- kínálat. Ha a baba részéről deficit mutatkozik -vagyis még éhes- akkor mellre kell tenni. Nem baj ha üres a cici. A tej termelődésére nem úgy kell gondolni, hogy a megtelt a 2 decis tejes zacskó és ha kiürült akkor elfogyott és nincs….A szoptatás nem így működik. A mell nem képes így működni.
A LEGFONOTSABB AMIT MEG KELL ÉRTENED:
A női mellek TEJTERMELŐ szervek….és nem tejtároló szervek. Puff neki. Nem tárol. Termel. Ez azt jelenti, hogy minimális tejtárolásra ugyan képes a tejmirigyekben, amik a szoptatási időhöz közeledve megtelnek. De minimális tejtárolás van csak. A mellünk nem a benne lévő tejtől nő meg, hanem sok-sok kis szőlőfürtre emlékeztető apró mirigy nő benne a hormonok hatására a várandósság ideje alatt. A tej termelődése a mellben akkor indul majd be, amikor a baba elkezdi szívni….. kis görcs szerű érzés lesz a mellen belül, ennek a neve „tejleadó reflex”…a tej spriccelése jellemzi. Ömlik majd a tej a baba szájába rövid ideig a mellbimbón található 4-6 lyukon keresztül. Bizony- bizony, a mellbimbónkon nem 1 lyuk van…hanem 4-6, és ezekből az összes világtáj felé lövell majd a tej. Első pár alkalommal rácsodálkozol majd a látványra, aztán megszokod. A tejleadó reflex mind a 2 mellet érinti, hiszen páros szerv. Ez azt jelenti, hogy az egyikből eszik a baba, a másikból meg ömlik…ezt érdemes összegyűjteni a mellszívóval. Később még jól jöhet! A tejleadó reflex elmúlásával a másik mellből történő tejcsorgás abbamarad. Rakj egy melltartó betétet rá és csatold vissza a melltartód nyugodtan. 12 órán keresztül -hűtőben egymásra öntve- lehet gyűjtögetni a tejet, aztán mehet a fagyóba.
Fontos szót ejteni a tej összetételéről, mert a mellszívó felesleges vagy nem megfelelő használatával a szoptatott babának nem teszünk jót.
A tej első része elsőtej (nem előtej!...elsőtej): Magas cukor tartalmú, a baba vércukor szintjét stabilizálja.
Középtej: magas víz tartalmú, ami a baba szomját oltja.
Hátsó tej: magas zsír tartalmú, ami a baba éhségét csillapítja, jól laktat.
Na mármost….a lényeg:
Ez az összetétel mindig igaz. Ha a baba mondjuk 100 millit eszik, akkor az a 100 milli oszlik szét erre a 3 részre. Ha te szoptatás után még lefejsz abból a mellből még 100 millit, mert szaporítani akarod a tejet a baba számára, akkor bizony szarvas hibát követsz el, mert a babád bizony soha nem fog eljutni a zsíros- laktató hátsó tejig, mert az mind a mellszívóban landol majd. Bizony….
Ennek következménye, hogy a babád a kelleténél jóval hasfájósabbá válik, és minduntalan mellre kívánkozik, mert szegény a szomját tudja ugyan oltani, de az éhségét nem. Huh….hát igen…ezt újra olvasd át, mert fontos…
Tanácsolom, hogy ha a fagyóba is tennél egy kis tartalékot, akkor az egyik mellből szoptass, a másikból pedig fejj -akár szoptatás közben is egy kényelmes elektromos mellszívóval amit nem kell pumpálni-.
Jómagam az „igény szerinti szoptatás” mellett teszem le a voksomat. Ennek lényege nagy vonalakban: ha mellre kívánkozik a baba és jelzi, tedd rá. Ha alszik, hagyd aludni, ne keltsd fel enni csak mert lejárt a 3 óra.
Az igény szerinti szoptatás nem egyezik az igény szerinti állandó cicin lógással. Ez nagyon fontos. A baba persze mindig cicin lógna…szeret a közeledben lenni, és az a legegyszerűbb módja ha éhséget jelezve a cicire kérezkedik. Az, hogy valóban éhes-e vagy csak a közelségedre vágyik, neked kell kiismerned majd.

Lassanként letelik a gyermekágyas időszak…vagyis az első 6 hét.
Bekövetkezik az első tejválság. Idáig kis igyekezettel és gondossággal idáig eljutva azért már némi tapasztalatra szert tettél a szoptatás terén. Most jön az első nagyobb próba. A tej mennyiségének kisebb ingadozása. (Ennek oka a hormonrendszer változása, az eddig tartó elhúzódó szülés utáni vérzés elmúlása és egyebek.) Sok anyuka azt hiszi ebben az időszakban, hogy: „Na, tessék, idáig tartott, elfogyott a tejem!”…
Ettől nagyobb tévhitet és butaságot ritkán hallani.
A másik anyuka tábor az, akik ebben az időszakban a mindenhol, recept nélkül kapható tápszer és cumisüvet után nyúl. A baba persze rájön, hogy itt még küzdeni sem kell mint anya cicijével, itt bizony dől a kaja, és sír ha nem cumisüveget kap hanem cicit. A megoldás egyszerű. Ne adj neki cumisüveget.
(Pontosítom a mondatot: Ne adj neki rendszeresen cumisüveget, vannak már anyatejes itató poharak amiből oda adhatod neki a korábban lefejt tejet vagy végszükség esetén a tápszert. Jómagam egy egyszerű kávés kispoharat használtam ilyenkor, aminek elég kicsi az íve a baba szájához mérten. Előnye ennek a fajta átmeneti megoldásnak, hogy nem szokik le a ciciről a baba. És igen, tud szopó mozgással inni a baba a kispohárból is.
A babát visszaszoktatni a cicire rendkívül nehéz lehet ha megmutatod neki a cumisüveget.
A tej ingadozása teljesen természetes jelenség. Át kell vészelni. Ugyan úgy legyél kitartó mint eddig. Ilyenkor jól jöhet a fagyóba elraktározott tartalék. A szervezet 2-3 nap alatt alkalmazkodik a megnövekedett igényekhez, és megnövekszik a tejtermelés.
A tejmennyiség a kereslet- kínálat elv alapján rendeződni fog. Ha a babádat megetetted, akkor a már „üresnek tűnő” mellen pumpálj párat a mellszívóval…jelezve a szervezetnek, hogy: „hahó, itt még igények vannak!”
Szintén megoldás ebben az időszakban a mindkét mellből való etetésre való visszatérés.
Tejválság ezután már ritkán vagy egyáltalán nem fordul elő, bár bizonyos esetekben az anyai menstruáció közbeszólhat. Esetenként mellgyulladás (ami ellen legjobb ellenszer a rendszeres, és ki nem hagyott szoptatás) és tejkő is megnehezítheti, fájdalmassá teheti a szoptatás időszakát. Ezekre részletesebben ebben a cikkben nem térnék ki.
Ajánlom nektek a Facebookon alakult szoptatást támogató szakértői csoportot, amit szoptatási tanácsadók vezetnek, és a kérdéseiteket meg tudják válaszolni. A csoport neve: „Szoptatási tanácsadás kérdezz- felelek.”
Nekem sokat segített az a tudat, hogy a nők 99%-a szoptatni képes gyermekét. Nagyon- nagyon kis százalékuk nem. Erre vannak a melleink. Ez a dolguk. És tenni is fogják a dolgukat ha hagyod, és kitartó vagy.

Fontos még eloszlatni egy pár tévhitet:
"Olyan kemény a mellem, biztos csurdig van tejjel". - bár kis részben igaz, ez nekünk mégsem jó dolog! (....nem azért mert ahogy fentebb írtam a mellünk tejtermelő szerv, és nem tejtároló, mert ilyen esetben a kis "szőlőfürtök" a mellben valóban megtelnek, amiben minimális mennyiség ugyan el tud raktározódni, hiszen csúszik a szoptatás, -vagy ki is maradt egy szoptatás- a szervezet igyekszik megoldani a problémát. Azonban ez a kemény mell JELZÉS a szervezetnek! Jelzed neki, hogy túltermelés van, nem kell ennyi tej, TERMELJ KEVESEBBET! És a szervezet ezek után csökkenti a termelt mennyiséget. (A bekeményedett mell 2-3 nap alatt pár alkalommal kell hogy előforduljon a mennyiség csökkenéséhez, nem pusztán egyszer....ez a tej apasztásának módszere)
A dolog tehát becsapós, hiszen az alatt a szoptatás alatt ugyan valóban több tejet kap a baba, a későbbiekben a mennyiség mégis csökkenni fog ha ezt pár napon át előfordulni többször is hagyod.....

Tehát a kemény mell egy jó nagy kézifék a szervezetnek ami a tejtermelést illeti.
Újabb tévhit: "olyan puha a mellem, biztos nincs elég tejem!"....Butaság! A puha mell tud csak ideális mennyiséget termelni! A megtelt kemény mell pedig kézifék...Ezt kell csak megjegyezni!
Tévhitek- tévhite:
"Láttam a tejem lefejve, és tiszta víz (vagy tiszta zsír)"...mindegy melyik variáció, mindegyik butaság... A szervezet nem tud rossz összetételű tejet termelni. A szoptatás előrehaladtával változik a tej összetétele, a baba igényéhez alkalmazkodva.....például: egy 2 hetes babának nem kell olyan zsíros tejet termelni mint egy 8 hónaposnak. Valóban más lesz az anyatej összetétele 2 különböző korszakban, de az mindig megfelelő lesz a babának....ahogy fentebb írtam, a szervezet nem tud rossz összetételű tejet termelni....a tej mindig tökéletes lesz a babának.
Még egy tévhit kismamáknak, akik "A" kosaras melltartót hordanak:
"olyan kicsi a mellem, biztos nem is tudok majd szoptatni." Szeretnélek megnyugtatni, hogy a 2 dolog nem függ össze! Fogsz tudsz tudni szoptatni pici ciciből is!
És jön is a kedvenc tévhitem:
„Amíg szoptatsz, addig nem jön meg, és nem lehetsz terhes!” Hát…sok kistestvér született már így, higgyétek el, ez egy nagy butaság!
Szintén fontos (…imádom a fontos szót, mert ez nagyon fontos)

- a szoptatás befejezéséhez nincs szükség semmilyen gyógyszerre. Mostanában nagy divat lett, nem is értem az ősasszony hogy apasztotta el a tejét egy jó kis tabletta nélkül…. Szóval nem kell! Fokozatosan egyre kevesebbszer kell mellre tenni a babát, és nagyon ügyesen le lehet csökkenti a tejtermelést. Ahogy fentebb is írtam, ez a kereslet- kínálat elve alapján működik….kevesebb a kereslet, kevesebb a termelés is.
- a szoptatás befejeztével a hormonok hatására kifejlődött extra mirigyállomány eltűnik. Vagyis legnagyobb bánatodra lecsökken a mell mérete. Esetenként a szoptatási időszak alatt a bőr a nagy növekedés miatt berepedezett. Ezt is striának nevezzük, mint a hasi és comb részen lévő repedéseket. Rendszeres olajozás segíthet, de csakis még a repedések kialakulásának megelőzéseben. A kialakultak már nem múlnak el, csak halványodnak majd az idő folyamán.
AJÁNLOM: már várandósság ideje alatt is, a szoptatás ideje alatt is aludj melltartóban. Ne hagyd a nagy világba himbálózni őket... Egészen addig viselj melltartót, míg a mirigyállományod a szoptatás után vissza nem fejlődik az eredeti méretre (ez kb 4 hónap időtartam).

Következő írásaimban igyekszem majd szót ejteni más témákról is, illetve bővítem majd ezt a cikket is ha idő közben egyéb gondolatok az eszembe jutnak.

Ajánlott termékeink:
A kismama párna. Az utolsó 3 hónapban aranyat ért számomra ez a termék. Kombinált tölteléke van, részben zúzott szivacs, részben szilikonizált golyók. Ezáltal formatartó is és puha is. Félbe hajtva "fotel szerű" alakot hajtogattam belőle, és a nehéz estéken félig ülve tudtam aludni. Az utolsó pár hét az, amit bizony nem sírok vissza a várandósságomból. A comb- medence csontok változása miatt comb ízületem sokszor fájt pár óra oldalon való alvás után. Ez a párna gyógyír lehet rá, berakod a fejed alá, a hasad alá és a 2 combod közé. Így mindenképp kényelmesebb volt, mint nélküle. A hasamat oldalon fekve semmiképp nem volt jó érzés az ágyra "lógatni". Az alátámasztást mindenképp szükségesnek éreztem. Csodákat ugyan nem tudok ígérni nektek, ezt az időszakot át tudjuk csak vészelni.
Ez a párna szoptatásnál is nagy szolgálatott tett, összességében közel 2 évig húztam- nyúztam. 

A szoptatós (patkó alakú) párna tölteléke polisztirol golyó. Több mint 15 évre nyúlik vissza a megjelenése a magyar piacon. A legtöbb kismama erről a termékről rendelkezik tapasztalattal. Kimondottan a szoptatási időszakban ajánlott a használata.


A szoptatós melltartóinkat széles szín és méret választékban vásárolhatjátok meg.
A mellszívóinkat szintén ajánlom. Mind megbízható márka.
A melltartó betétek közül jómagam a Babyono márkáért rajongtam. Szuper a minősége, sterilen egyesével csomagolt, nekem nagyon bejött.

És végül engedjétek meg, hogy megmutassam kismama ruháinkat is. Kivétel nélkül mindet viseltem a várandósság alatt, a legtöbbet több színben és méretben. Jó szívvel ajánlom nektek is, nézzétek meg a kínálatot. 

Bízom benne, hogy segítségedre lehettem.
Szeretettel visszavárunk az oldalra!
Üdvözlettel:
Fodor Zsuzsa

Az oldal tetejére